Informatie

Zandvliet, Ganeshie en Kolstee nog zonder puntverlies

Hoofdklasse

Devanand Orie liet in de eerste ronde zien dat hij goed kan dammen, maar er kon ook sprake zijn van onderschatting door Frits Luteijn. In ronde 2 kon Devanand tegen Piet Rozenboom laten zien dat de remise met Frits geen uitschieter was. Deze keer nam Piet een andere ruil in de opening. Devanand hielp een handje waardoor al snel 12 schijven van het bord waren. Zo ging het een tijdje door totdat Devanand langzamerhand overmacht kreeg op zijn rechtervleugel zonder dat Piet kon doorbreken op de andere vleugel. Piet hielp Devanand een handje door op die vleugel toch te gaan spelen. Hij brak niet door en Devanand wel.
Harry Zandvliet bouwde tegen Bonne Douma een sterk centrum waarbij Bonne meer de kanten op

zocht (omsingeling?). Harry bouwde daarmee een tempivoordeel op van 8. Bonne lette niet goed op de opbouw van zijn stelling, want hij kon wel wat dreigen, maar niets ruilen. Toen Harry positioneel gewonnen stond koos hij toch voor een damcombinatie (zie diagram). De keuze die Harry nam gaf Bonne nog kans op remise, maar deze kwam niet op het bord. Harry begon daarna schijven wegruilen waardoor de dam steeds sterker werd.
Over de partij tussen Bas Baksoellah en Nico Leemberg kan hetzelfde gezegd worden als over de partij van Harry en Bonne. Nico zocht het centrum op en Bas speelde er omheen. Op de 31e zet nam Bas een grote combinatie waardoor hij een schijf won. Dat was geen winnende combinatie, want Nico kon door een extra schijf te geven doorlopen naar dam. Dat deed hij echter te snel waardoor beide dammen van het bord verdwenen met een winnende stand voor Bas.
Radjinder Jharap probeerde ook een sterk centrum op te bouwen, waarbij Arend van Beelen deze juist weer wilde afbreken. Mede door die pogingen rukte Djin steeds verder op en bouwde hij een tempivoordeel op van 7, echter zonder voordeel in de stand te verkrijgen. Toen Djin kans op licht voordeel liet liggen ging Arend door de ‘vlag’.
Frits Luteijn en Francis Tholel hadden deze ronde geen zin om af te ruilen, want bij de 17e zet lagen er nog 38 schijven op het bord. De linkerkant van het bord (gezien vanaf wit) zat nagenoeg vast aan beide kanten en de diagonaal 36-4 was geheel bezet. Frits bouwde voordeel op, maar gaf dit weg en toen Francis kans had op voordeel liet hij deze liggen door een voorpost te nemen. Daardoor kreeg Frits weer voordeel. De zet daarna werd Francis fataal, want de voorpost werd gebruikt voor een winnende damcombinatie.

 Devanand Orie    Piet Rozenboom   2 0   Partij
 Bonne Douma    Harry Zandvliet   0 2   Partij
 Bas Baksoellah    Nico Leemberg   2 0   Partij
 Arend van Beelen    Radjinder Jharap   0 2   Partij  
 Frits Luteijn    Francis Tholel   2 0   Partij 

Promotieklasse

Nerin Bisseswar bouwde een stevig centrum tegen Ratan Ganeshie, die meer de kanten opzocht en probeerde het centrum van Nerin af te breken. Nerin verkreeg steeds kleine voordelen, maar deze werden dan weer afgebroken. Toen Nerin echt voordeel had, nam hij een 3 om 3 waardoor dat voordeel weer verdween. Enkele zetten later vergat Nerin goed te kijken toen hij achter een schijf liep, waardoor de partij voor hem verloren ging.
Leo van Teijlingen en Gerard Peroti namen om de beurt de halve hekstelling in. Gerard deed dit om terug te kunnen ruilen en Leo liet hem staan. Leo koos er voor om deze stelling te handhaven door een 2 om 2 te voorkomen, maar riskeerde wel een vleugelopsluiting. Het kwam echter niet zo ver, want er kwam een damcombinatie voor Gerard op het bord. Gerard nam deze, maar had niet goed gerekend. Hij sloeg verkeerd, waardoor Leo de dam makkelijk kon afpakken, met een schijf meer. Daarna zat er geen remise meer in.
Ron de Vaal en Marlon Mangroe streden in hun partij om het centrum, dat overging in een klassieke partij. In het begin was het tempiverschil nul, maar dat veranderde in een nadeel voor Ron, dat in klassiek juist een voordeel is. Marlon had zijn kroonschijf al gespeeld waardoor hij minder stond. Het nadeel werd kleiner toen Ron terug ruilde (tempivoordeel was weg), maar toen nam Marlon (net als Gerard) een damcombinatie, die niet goed uitpakte. Ook had hij nadeel overgehouden als hij eerst 16-21 had gespeeld, maar wel meer kans op remise. Johan Pronk nam tegen Harold Jagram al snel een voorpost in. Harold ging in op de uitdaging, want hij kon de schijf altijd nog wegruilen. De stand leek op een hekstelling, dus gingen beide spelers het aantal schijven op de andere vleugel wegruilen. Uiteindelijk besloot Harold toch om de voorpost weg te ruilen. Harold verkreeg nog voordeeltjes in de stand totdat Johan de verkeerde zet deed. Door die zet kon Harold op zijn linkervleugel doorbreken naar dam. Hij deed dat, maar ging toen onnodig verdedigen waardoor hij de kans op winst weg gaf. Johan gaf die kans gelijk weer terug, want Harold kreeg een kans op schijfwinst en pakte deze kans. Harold liep echter te vroeg naar dam waardoor een zekere winst verloren ging en deed later nog een verkeerde voortzetting waardoor de partij remise liep.

 Nerin Bisseswar    Ratan Ganeshie   0 2   Partij
 Leo van Teijlingen    Gerard Peroti   2 0   Partij  
 Ron de Vaal    Marlon Mangroe   2 0   Partij
 Harold Jagram    Johan Pronk   1 1   Partij

Eerste Klasse

Wegens vakantie van Jeroen Neve ging de partij Hanny de Vaal – Jeroen Neve niet door. Hanny heeft nu twee partijen om in te halen, maar vond dat niet zo erg omdat ze zich nog niet 100% voelde.
Wilfred Promes liet zich tegen Andries van der Wal al snel opsluiten op zijn rechtervleugel. Daardoor verkreeg Andries voordeel, maar op de momenten dat hij het voordeel kon vergroten, deed hij het tegenovergestelde. Wilfred kreeg de kans op uit de opsluiting te komen en deed dat ook, maar speelde daarna niet de vereiste ruil. Andries sloot hem daarom weer op. Dat verbrak Andries zelf (weer voordeel weg). Wilfred pakte tijdelijk voordeel, maar liet daarna kansen op remise liggen .
Nico Pronk kreeg, net als Johan Pronk, een voorpost, maar moest deze nog verder naar voren zetten omdat hij geen goede zet meer had. Toen was de schijf niet meer te verdedigen en won Hedwig Callender een schijf. Hedwig stond nog niet gewonnen, want er stonden nog veel schijven op het bord. Hedwig maakte het zichzelf moeilijk door zijn zwaar bezette linkervleugel nog zwaarder te maken. Het voordeel verschoof toen van Hedwig naar Nico, want Nico won zijn schijf terug met voordeel in tempi. Toen Hedwig achter een schijf liep, gaf Nico een schijf extra om zodoende naar dam te slaan en de partij te winnen.
John Kolstee bouwde tegen Wynton Meijer een sterke piramide in het centrum en ging daarna op zijn linkervleugel spelen. Wynton speelde ook op zijn  inkervleugel waarbij hij tijdelijk licht tempivoordeel verkreeg, maar qua stand wat minder stond. Met een verrassend aanvalszetje had John groot voordeel kunnen behalen, maar hij deed verdedigende zetten. Hij had toen het geluk dat Wynton vergat om zijn zwakke stelling (combinatie naar dam voor John) te verdedigen
met 20-24. Daarna had Wynton nog een kansje op remise,

 Wilfred Promes    Andries van der Wal   0 2 Partij
 Nico Pronk    Hedwig Callender   2 0 Partij
 John Kolstee    Wynton Meijer   2 0 Partij
 Hanny de Vaal-Kokshoorn   Jeroen Neve       

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.